van A accu tot Z zitmaaier
  • info@jetuinmachine.nl
  • Etwin 0616561714 , 0488 452565

EGO: Biologisch en diervriendelijke tuinieren

BIOLOGISCH EN DIERVRIENDELIJK TUINIEREN

Er is steeds meer belangstelling voor "herwildering" en natuurlijker tuinieren, en dat geldt ook voor gazononderhoud. 

U gebruikt misschien geen krachtige onkruidverdelgers meer op uw oprit, u hebt een composthoop aangelegd en u hebt onderzocht of u in de zomermaanden grijs water in uw tuin kunt gebruiken. Maar uw gazononderhoud kan ook milieuvriendelijker worden.

Wees niet bang dat dit een stap te ver is: het betekent niet dat u uw gazon in verval moet laten raken - u kunt nog steeds uw accu grasmaaier.

DE VOORDELEN VAN EEN MILIEUVRIENDELIJK GAZON

BETER VOOR INSECTEN

Insecten zijn van cruciaal belang in alle ecosystemen als voedsel, bestuivers en recyclers van voedingsstoffen. Meer dan 40% van de insectensoorten neemt echter af en een derde wordt bedreigd, volgens een studie over biodiversiteit.

BETER VOOR VOGELS

Wat beter is voor insecten, is beter voor degenen die ze eten. Uit de jaarlijkse RSPB Big Garden Birdwatch in 2021 bleek dat 16 van de top 20 kleine tuinvogelsoorten sinds 2020 aanzienlijk in aantal zijn afgenomen. In de afgelopen 50 jaar hebben 40 miljoen vogels de tuinen van het Verenigd Koninkrijk verlaten. 

BETER VOOR DE NATUUR

Uit cijfers van The Wildlife Trusts blijkt dat het aantal egels, vleermuizen, mussen, zanglijsters en vliegende hertenkevers daalt, en dit is nog maar een momentopname van de dalende aantallen. 

BETER VOOR DE MENS

Milieuvriendelijker tuinieren betekent geen gebruik en opslag van schadelijke chemicaliën. Als u een moestuin of fruitbomen hebt, betekent chemievrij telen dat uw oogst veilig is om te eten.

HOE BEREIKT U EEN MILIEUVRIENDELIJKER GAZON

1. OMARM KLAVER

Klaver kan een probleem zijn als u het niet wilt. Het is meestal te kort om te maaien en lastig weg te krijgen als u geen onkruidverdelger wilt gebruiken.

Maar vanuit een ander perspectief is een gazon met klaver aantrekkelijk - schoonheid is per slot van rekening heel persoonlijk. En klaver helpt een sterk natuurlijk ecosysteem in de tuin te ondersteunen, vooral voor bijen. 

U kunt microklaver of Nederlandse (dwerg)witte klaver in uw gazon zaaien als u niet het geluk hebt dat er al een is. U zult merken dat het uw gras voedt met stikstof en het robuuster maakt, zodat het, zelfs in de zomer, minder snel last heeft van hitte- en waterstress.

2. PROFITEER VAN PAARDENBLOEMEN

Onkruid zoals paardenbloemen zijn hardnekkige plagen in een nette tuin. Als u ze in de lente laat bloeien, biedt dat bijen echter een welkome bron van vroeg voedsel, en u kunt ze maaien voordat ze zaad beginnen te schieten. 

Door hun diepe wortels zijn ze moeilijk weg te krijgen, dus u kunt zelfs overwegen ze hun gang te laten gaan. Ze leveren voeding voor uw gazon en helpen zelfs gebieden met een slechte bodemconditie te verbeteren. Daarbij zijn paardenbloembladeren een superfood boordevol voedingsstoffen en kunnen worden gegeten in salades.

Als u ze echter bij de wortel uittrekt, kunt u er een weelderige meststof voor uw gazon van maken. Paardenbloemwortels bevatten veel kalium en zijn een rijke, duurzame en ethisch verantwoorde bron van fosfor. Week de wortels een paar weken in water (u kunt er ook ander onkruid aan toevoegen, zoals brandnetels) en besproei vervolgens uw gazon.

Als er wortels achterblijven in de diepte van je tuin, zul je ze waarschijnlijk volgend jaar weer zien. Maar nu u weet hoe nuttig het is, vindt u het misschien niet erg.

3. GEBRUIK UW GRASMAAIER OORDEELKUNDIG

Tegen de tijd dat de lente is begonnen, zijn de temperaturen voldoende gestegen om uw gazon te laten groeien. Is het tijd voor de eerste maaibeurt? Vergeet dan niet om uw maaihoogte voor de eerste keer op de hoogste stand te zetten en het maaisel op het oppervlak te laten liggen om het gazon te voeden ter voorbereiding op het groeiseizoen.

Als u wekelijks het gras maait, weet u dat door het gras kort te houden het onkruid onder controle blijft. Als u echter besluit om het gras hoger te laten groeien, met onkruid en al, zult u misschien verbaasd staan over de verscheidenheid aan planten die naast uw gras leven. 

U kunt op bepaalde momenten besluiten het maaien te onderbreken, of alleen bepaalde delen te maaien (om patronen en paden te maken) en afgelegen delen te laten verwilderen tijdens de zomer. 

Zogenaamd “onkruid” voedt uw gazon met zijn wortels en als u het laat groeien, vormt het een ondersteunend netwerk voor insecten, vogels en andere wilde dieren. 

4. KIES EEN MILIEUVRIENDELIJKE ACCU GRASMAAIER

Als u milieuvriendelijk wilt tuinieren, is een accu grasmaaier een goede keuze, vooral als een handmaaier niet mogelijk is (zoals bij grotere gazons of als u liever fysiek niet teveel inspanning wilt leveren). 

De accu grasmaaier van EGO worden aangedreven door onze unieke gepatenteerde ARC Lithiumbatterij van 56 V en stoten geen schadelijke dampen uit, hebben minder trillingen en zijn stiller dan benzine-equivalenten - beter voor uw tuin, het milieu en u.

Onze LM1701E snoerloze maaier is onlangs uitgeroepen tot Beste Koop door Gardener's World, die wijst op de zeven maaihoogtes en de grote opvangzak.